Kreativ och miljövänlig julklappsinslagning

av | dec 2, 2022 | Mobiler & tillbehör

Det har inte undgått någon att miljön och hållbarhetstänk är på agendan mer eller mindre över allt. Oavsett om det är folk som förnekar klimathotet eller någon som reser jorden runt och håller tal om hur vi kan öka vår medvetenhet om miljön så kommer det upp på nyheterna, instagramflödet eller i dokumentärer.

Har du funderat på hur du kan göra mer klimatsmarta val som är enkla och roliga? Vi också, så därför kollade vi upp hur man kan tänka i dessa juletider. En stor grej under julen är presenter som ska slås in med presentpapper och dylikt. Kanske inte super miljövänliga material som oftast bara används en gång och sen slängs i soporna. För att göra mer hållbara inslagningar kan man därför tänka återanvändning och hållbarhet. Vi har hittat olika tips och förhoppningsvis kan du hitta ett, i listan här nedan, som passar dig.

  • Vårt första tips är att sy egna påsar som sen kan använda om och om igen. Hitta ett fint tyg som du förser med ett band så du kan dra ihop öppningen och sen använda snörena till att hänga upp påsen i granen exempelvis. För dig som tycker om att virka kan du göra det i stället. Gör du tillräckligt många påsar kan de ju cirkulera i familjen.
  • Idag har många valt bort papperstidningen och eventuella reklamutskick i brevlådan och har i stället digitala alternativ. Men kanske att du fortfarande köper morgontidningen på helgen eller har någon form av reklam som du fortfarande vill få i brevlådan? Då har du garanterat en pappersinsamling som du sparar tills kassen är full och du behöver åka till återvinningen? Varför inte slå in paket med tidningspappret? Adderar du ett fint rött band (som också går att återanvända) eller ett snöre av naturmaterial får du en lite gammeldags känsla på paketet. Både fint och bra för miljön.  
  • Ritar barnen många teckningar på förskolan och sen kommer hem med en hel drös? Visst är de jättefina teckningar men det är omöjligt att spara på alla. I stället kan du slå in farmors/farfars eller mormors/morfars julklappar och de kommer bli superglada samtidigt som barnen får visa upp vad de ritat. Ännu roligare är om barnen ritar lite ledtrådar och skapar julklappsrim med teckningarna. Så får mottagaren gissa på vad paketet innehåller.
  • Spara på askar eller skokartonger under årets gång. Det är nästa omöjligt att inte få den typen av lådor över. Perfekt att sen lägga presenterna i och slå in. Känner du dig extra sugen på att pyssla kan du vika egna lådor eller presentpåsar med exempelvis tidningspapper eller liknanden. Blir ofta väldigt fina presentinslagningar.

Julen ska inte vara stressig eller innehålla massa extra måsten. Så har man inte tid eller ork kan man givetvis använda traditionellt presentpapper men tänk på att sortera det rätt. Hoppas listan gav lite kreativa och roliga idéer för kommande jul och inslagning av julklappar.

Läs om fler prylar & presenttips inom samma kategori

Möbelskinn från Ullmagasinet

Möbelskinn från Ullmagasinet

Utforska en värld av lyx och komfort I dagens värld där snabb förändring och massproduktion ofta står i fokus, är det en lättnad att veta att det fortfarande finns företag som värnar om tradition, kvalitet och hållbarhet. Ett sådant företag är Ullmagasinet, som har...