Skydda prylarna med ett överspänningsskydd

av | jan 4, 2023 | Hem & Kök

Det är faktiskt många bostäder som saknar överspänningsskydd, vilket kan vara ganska dumt. Det är nämligen ett väldigt enkelt sätt att skydda sin bostad mot oönskad spänning som kan orsaka bränder, det skyddar även mot personskador och kan rädda dina prylar vid t.ex. åsknedslag. Att fixa ett bra överspänningsskydd behöver inte vara så dyrt heller, en installation kan gå på mellan 6.000 – 8.000 utan avdrag. Är du berättigad till ROT avdrag får du arbetet billigare.

Så fungerar ett överspänningsskydd

Ett överspänningsskydd är en anordning som skyddar en elektrisk anläggning eller en elektrisk enhet mot skador orsakade av överspänningar. Överspänningar är kortvariga, men starka ökningar av spänningen i en elkrets, som kan uppstå till exempel vid blixtnedslag eller vid problem i elnätet. Överspänningar kan skada elektroniska komponenter och ledningar, och kan i värsta fall orsaka brand.

Ett överspänningsskydd fungerar genom att det öppnar kretsen när en överspänning inträffar. På så sätt hindrar det strömmen från att nå de elektriska enheterna eller anläggningarna som det är monterat på. Överspänningsskydd finns i olika former, till exempel som säkringar, automatskydd och spänningsavbrottsreläer. De kan också ha olika trippnivåer, det vill säga den nivå på överspänningen som krävs för att överspänningsskyddet ska aktiveras.

Därför ska du investera i ett överspänningsskydd

Det finns flera skäl till varför det kan vara en bra idé att investera i ett överspänningskydd:

  1. Skydd mot skador: Överspänningar kan skada elektroniska enheter och ledningar, och i värsta fall orsaka brand. Genom att ha ett överspänningskydd installerat minskar du risken för skador på dina elektriska anläggningar och enheter.
  2. Minskar risken för försäkringskrav: Om du har ett överspänningsskydd installerat minskar du risken för att behöva göra försäkringskrav vid skador orsakade av överspänningar.
  3. Minskar driftsavbrott: Överspänningar kan orsaka driftsavbrott i elektriska system, vilket kan leda till förluster för företag och organisationer. Genom att investera i ett överspänningsskydd minskar du risken för driftsavbrott och kan därmed minimera förlusterna.
  4. Förbättrar säkerheten: Överspänningar kan orsaka olyckor och olycksfall, till exempel genom att elektriska enheter exploderar eller genom att elektriska stötar orsakar personskador. Genom att installera ett överspänningsskydd förbättrar du säkerheten i din anläggning eller ditt hem.

Läs mer om överspänningsskydd på Garo.se som är en svensk tillverkare med lång erfarenhet gällande elektriska system. De har samarbete med mängder av duktiga installatörer runt om i landet som kan hjälpa er att lösa överspänningsskydd i fastigheten.

Läs om fler prylar & presenttips inom samma kategori